25 Ocak 2016 Pazartesi

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi palmiyegillerden olup, tropik iklimlerde yetişir. Meyvesi liflidir ve tıpta birçok alanda kullanılmıştır. Meyvesinden yağ çıkarılır.
Hindistan cevizi yağı (coconut butter), Pasifik adalarında hastalıklar için şifa olarak kullanılmış. Ağacı "yaşam ağacı" olarak bilinir. 
Yağı, anne sütünde bulunan laurik asit yönünden de oldukça zengindir.

Saf hindistan cevizi yağı oda sıcaklığında katı yağdır. Sıcaklık arttıkça yağ erimeye başlar.
Kozmetikte sıkça kullanıp, cilde ve özellikle kuru cilde, işlem görmüş kuru, hasarlı saçlara en iyi gelen yağdır.



Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Yapılır?
Hindistan cevizi yağı yapmak için yaş meyvesini bulabilirseniz daha fazla yağ çıkarırsınız. Yaş meyveyi bulamazsanız marketlerde satılan rendelenmiş hindistan cevizi rendesinide kullanabilirsiniz. 

Yağ yapmak için;
İnce elek
Derin cam kap
Sıcak su
Yüksek devirli blender’a ihtiyacınız olucak.

Hindistan cevizinin meyvesini elinizde güzelce yıkayın, kabuklarını ince ince soyun, kare kare ufak doğrayın blender’dan geçirin. Cam kaba koyup, üzerine kaynar su döküp soğuması için bekletin. Meyve yoksa, satın aldığınız rende tozuyla yapıyorsanız, tozun üzerine kaynar su dökün. Su ürünün bir parmak üzerinde olsun.
Elinizle kaptaki cevizi ve suyu yoğurun. Yoğurma işlemine yarım saat kadar devam edin. Meyveler sıcak suda şişer. Su soğuyunca, karışımı azar azar blender’a koyup çekin. Blender’dan çıkanlarıda başka bir cam kaba alın. Şimdi elinizdeki meyveli su, süt rengini almış olmalı. Kokusu gelmeye başlar. Şimdi bu sütü (içinde hindistan cevizi var) cam kabıyla buzdolabına koyup en az 8-10 saat bekletiyoruz. Hindistan cevizi suyun dibine çöker. Yağda üste çıkar. Su ortada kalır. İşte bu yağ güzellik iksirimiz. 10 saat sonra kabı dolaptan çıkarıp üzerindeki yağı başka bi kapta toplayın.
İşte bi kadar :)

Çıkan sütü süzüp sabah akşam içiyorum ben. İçinede bir kaşık bal koyuyorum. Tadı nefis. 
Suyun dibine çöken hindistan cevizi tortusunuda çiçeklerinizin toprağına karıştırın kudursunlar.

Saç dökülmeleri, saç derisi kuruluğu, boya yıpranmaları, zayıf saçların güçlenmesi için; saçlar kuruyken, hindistan cevizi yağını ellerinizin arasında eritip saçlarınıza tutam tutam uygulayıp, saçlarınızı bone ile sarıp sabaha kadar bekletin. Ertesi gün saçları ılık suyla durulayıp, şampuanla yıkayın.
Düzenli uygulamadan sonra saçlarınız daha dolgun, daha yumuşak, daha parlak olurken, dökülmeler en aza iner.
  • Hindistan cevizi yağı kırışıklar ve göz altı torbaları için çok iyi nemlendiricidir. Her gece yatmadan önce temiz cildinize hafifçe masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
  • Çatlamış, kuru dudakları nemlendirmekte kullanabilirsiniz.
  • Dişleri güçlendirir ve diş beyazlatıcıdır. Diş fırçasının ucuna bir parça hindistan cevizi yağı koyup dişlerinizi fırçalamanız yeterli.
  • Hindistan cevizi yağını parmağınızla diş etlerinize sürün. Ardından ılık suyla gargara yapın. Ağız kokusu yanında, ağız içi bakterileri temizler.
  • Hindistan cevizi yağı doğal deodorant. Temiz, kuru bölgeye sürüp deodorant olarak kullanabilirsiniz. Oluşan kötü kokuları engeller.
  • Hindistan cevizi yağı etkili makyaj temizleyicidir. Bir parça pamuk yardımıyla en inatçı makyajı bile temizler.
  • Epilasyon ve traş sonrasında oluşan cilt kuruluğu ve tahrişlerde hindistan cevizi yağını kullanabilirsiniz.
  • Vücutta oluşan çatlakların azalmasında hindistan cevizi yağı oldukça etkili. Düzenli olarak masaj yaparak yağı sorunlu bölgeye uygulayın.
  • Hindistan cevizi yağını toz şekerle karıştırıp cildinize çok fazla bastırmadan peeling yapabilirsiniz. Sonrasında ılık suyla cildi durulayın, nemlendiricinizi sürün.
  • Çabuk kırılan tırnakların güçlenmesi için her gece yatmadan hindistan cevizi yağıyla masaj yapmanız yeterli.
  • Makyaj fırçalarını temizlemek için fırçaya hindistan cevizi yağını sürüp, antibakteriyel sabunla yıkayın. Ne kadar kolay temizlendi demi?
  • Sinek ve böcek ısırıklarından oluşan ağrılı, kızaran bölgeye hindistan cevizi yağıyla masaj yapın. Ağrıyı azaltacaktır.


Hindistan Cevizi Sütü
Çoğunlukla hindistan cevizi suyuyla kavram karmaşası halinde olan hindistan cevizi sütü tamamen farklıdır.
Hindistan cevizi suyu, meyvenin içindeki sudur.
Hindistan cevizi sütü, rendelenmiş meyveden elde edilir. İnek sütü gibi rengi beyaz daha yoğun kıvamlı ve yağlıdır. Katkısız süt çabuk bozulur. Hemen tüketilmelidir.
Süt, kozmetikte kullanımın yanında kokteyl yapımında da kullanılıyor.

Hindistan cevizi sütü yapmak için, meyveyi ortasından delip, suyunu akıtın. Kabuklarını soyup, ufak parçalara ayırın. Meyve parçalarını sıcak suya atıp, su oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin. Sonra parçaları az suyla birlikte blenderda iyice parçalayın. İnce elekle sütü süzün. Hindistan cevizi sütünüz kullanıma hazır.

Hindistan cevizi sütü, metabolizmayı hızlandırırken, bağışıklığı güçlendirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder