19 Ocak 2016 Salı

Yoğurt

Dünyanın en önemli buluşlarından biri. %100 katıksız Türk malı.
Heryerde “sağlık içten gelir” sloganı dönerken, kalsiyum ve antioksidan deposu, sindirimi kolaylaştıran, yağ yakan, tırnak, diş, cilt ve saç güzelliğinde bolca tüketilen yoğurt sağlık içinde çok çok faydalı. 
Özellikle sigara içenlere her akşam bir kase yoğurt tavsiye edeceğim. 
Diyet yapanlar ara öğün yoğurdu atlamamaya özen gösterin.

  • Yoğurdu tohum yemişlerle tüketirseniz besin değerini kat kat artırırsınız. Üstelik tok tutar. (Keten tohumu, ayçiçek tohumu, buğday tohumu...)
  • Yoğurda soyulmuş, ufak parçalara ayrılmış taze meyve ekleyin. Üzerinede bi çimdik vanilya serpin. Afiyetle yiyin. Yoğurt meyvenin fazla şekerini dengeler. Özellikle şeker hastaları için çok faydalıdır.
  • Kanlıca yoğurdunu özlediyseniz, 1 kase yoğurda 1 çay kaşığı pudra şekeri atın.
  • Kan şekeriniz düştüyse, tatlı kriziniz tuttuysa 1 kase yoğurda 1 kaşık bal karıştırın. En düşük kalorili, masum tatlı budur.
  • Salata sosu yaparken mayonez yerine yoğurt kullanın.
  •  Mayaladığınız yoğurt kaymaklı olsun istiyorsanız kaynattığınız sütü sıcakken mayalayacağınız kaba alın, süt ılıklaşana kadar kabuk tutar. İşte bu kabuk yoğurdun kaymağıdır.
  • Kaymaksız yoğurt istiyorsanız, sütün kabuğunu ayrı bir kaba alıp kurabiye, tatlı, poğaça yaparken kullanın. Yada kahvaltıda afiyetle tüketin.
  • Yoğurt ve yoğurt suyu doğal antibiyotiktir. Yoğurdun suyunu ayran yapmakta kullanın.
  • Hamur işi yaparken süt yerine yoğurt suyu kullanabilirsiniz.
  • Yoğurt ağız kokusuna birebirdir.
  • Fazla yoğurdunuz varsa yada yoğurt ekşimişse süzme yapın. Ekşi yoğurdu sık dokuma kumaştan yapılmış bez torbaya dökün. Torbanın altına bi kase koyup biraz yüksekçe bi yere asın. (Ben musluğa asıyorum) Akşamdan astığınız torbayı sabah boşaltın. Süzme yoğurdun içine biraz tuz atıp sabah kahvaltılarda reçel, balla kombin yapın.
  • Süzme fazla olduysa, süzmeyi tuzlayıp ıslak tülbent bezin içinde serin bi yerde bekletin kurusun. (Tülbent kuru olursa, süzme beze yapışır, çıkarırken parçalanır) Sonrasında bezden çıkarıp dolapta kendi haline bırakın. Köyde kaymak derler buna. Çok kıymetlidir. Tadı nefistir. Kuru kaymak yıllarca küflenmeden durur.
  • Yoğurdu biraz suyla sulandırıp, kavanoza koyup bilek gücünüz yettiğince çalkalayın. Kolunuzu dinlendirip tekrar çalkalayın. Köpüren yoğurdun üstündeki biriken yağı tahta kaşık yardımıyla alın. Soğuk suyun içine atın. Böylece yağ, suya karışan yoğurttan sıyrılır ve sertleşir. Kahvaltılık tuzsuz yoğurt yağınız oldu. En değerli yağ budur. Kızarmış ekmekle şahane olur. Yemeklerinizde kullanın.
  • Yoğurt harika cilt dostudur. Yoğurt ve bal’ı karıştırıp cildinize maske yapın. Sonrasında ılık suyla yıkayıp, gülsuyuyla cildi parlatın. Etkiyi anında hissedin. Lekelere karşı savaşırken, bal cildi nemlendirsin, beslesin.
  • Yoğurt, bal, zeytinyağı karışımıyla saç maskesi yapın. 1 saat kadar bekletin ve yıkayın. Sonrasında sulandırılmış elma sirkesini son durulama suyuna kullanın. Işıl ışıl parlasın saçlarınız. Yumuşaklığı bonus.
  • Taş yada kum döküyorsanız, yoğurt suyu doğal ilaç.
  • Ufak bi kase yoğurdun içine yarım limon suyunu karıştırıp, karışımı dolaba atıp soğutun. Soğutulmuş karışımla ellerinize ve özellikle tırnaklarınıza el fırçasıyla masaj yapın. Deterjandan tahriş olan ellerinize çok iyi gelicek. Sonrasında hindistancevizi yağı yada vazelinle rahatlatın. Bu işlemi mümkünse gece yapın. Sabah pamuk gibi elleriniz, güçlü tırnaklarınız olsun.
  • Güçlü tırnaklar için ceviz yemeyi ihmal etmeyin.
  • Yoğurdun köyde her türlü çorbası yapılıyor. Elde yapılan makarnayla çorbası, pirinç çorbası, buğday, mısır, fasulye, nohutla yapılan ayran çorbası buralara özgü yöresel tatlar.
  • Bide meze yapımı varki... Hemen her sebzeyle yoğurtlu salata, mezeler yapılıyor. Farklı tarifleriniz varsa yazın :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder