18 Ocak 2016 Pazartesi

Yumurta

Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan esprisi dönedursun, yumurtanın oldukça hatırısayılır bir tarihi vardır. Yunan mitolojisinde kutsal evliliği, doğurganlığı ve var oluşu sembolize eder. Çin mitolojisinde evrenin bir yumurta içinde olduğu anlatılır.

Yumurta mutfağın jokeri. Ucuz, doyurucu, protein kaynağı. C vitamini hariç tüm vitaminleri bünyesinde tutan besin olarak ayrıcalıklı. Sağlık için faydaları saymakla bitmiyor.

  • Buzdolabında uzun süre bekleyen yumurtanın taze mi yoksa bayat mı olduğunu anlamak için; derince bi kaseye su ve tuz koyun. Tuz suda iyice çözülsün. Yumurtayı bu suya atın. Yumurta suda batıyorsa tazedir. Suyun üstünde yüzüyorsa bayattır.
  • Yumurta kabuğunun üstünde por denilen, gözün görmeyeceği minik delikler vardır. Bu minik delikler ince bi zar tabakası ile kaplıdır. Eğer yumurtayı yıkarsanız bu koruyucu tabaka ortadan kalkar. Böylece yumurtada su kaybı olur. Bozulur.
  • Yumurtayı dolapta saklarken yanında keskin kokulu besinler bulundurmamaya dikkat edin. Kokular, yumurtadaki deliklerden yumurtaya siner.
  • Yumurtayı çiğ tüketmeyin. Kabuklarından geçen mikroorganizmalar pişmemiş yumurtada daha fazladır.
  • Et yemeyenler için yumurta protein kaynağıdır.
  • Yumurtayı tavaya kırdığımızda sarısı dağılıyorsa o yumurta bayattır.
  • Haşlanmış yumurtanın kabuğu düzgün soyuluyorsa o yumurta bayattır. Taze yumurta düzgün soyulmaz.
  • Yumurta en ucuz, en kaliteli protein besinidir.
  • Yumurtayı haşlarken, haşlama suyuna bi parça sirke koyun. Böylece yumurtalar çatlamaz.
  • Diyet yapıyorsanız yumurtayı atlamayın. Haşlanmış yumurta tok tutar.
  • Yumurta saç ve saç kökleri içinde protein kaynağı. Saç dökülmelerini azaltır, saçı besler ve yumuşatır. Saçlarınıza yapacağınız haftalık bakımlarınızda kullanın.
                yumurta, zeytinyağı
                yumurta, yoğurt
                yumurta, yoğurt, bal
  • Yumurta bakımı sonrası saçları yıkarken sıcak su kullanmayın.
  • Yumurta akını cilt bakımında kullanın. Köpük olacak şekilde çırpılmış yumurta akını yüzünüzde yarım saat kadar bekletip ılık suyla yıkayın. Sonrasında gül suyuyla cildi parlatın. Şahane hissedeceksiniz. Yumurta akı, gözenek küçültücü ve kırışık önleyicidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder